Verduurzamen op kantoor: slimme en budgetproof tips

0

Duurzaamheid op kantoor is nog nooit zo belangrijk geweest. Helaas heeft duurzaamheid ook het imago erg duur te zijn. Veel mensen geloven dat enkel grootschalige aanpassingen effectief zijn. Niet is echter minder waar. Ook de kleinste veranderingen kunnen al een steentje bijdragen aan de duurzaamheid van het pand. In dit artikel behandelen we enkele slimme en budgetproof tips. 

Gebruik geen plastic koffiebekers meer 

In veel kantoren worden er nog altijd plastic koffiebekers gebruikt. Nadat hier één keer uit gedronken is, worden ze zonder pardon in de vuilnisbak gedeponeerd. Besef echter goed welke gevolgen dit heeft voor het milieu. Het is niet voor niets dat de overheid er alles aan probeert te doen om het plastic afval in ons land te verminderen. 

Hier kan jij jouw bijdrage aan leveren door bijvoorbeeld gewone koffiebekers te gebruiken. Het nadeel hiervan is dat hierdoor wel meer vaat ontstaat. Als je geen zin hebt in extra afwas (hetgeen ook niet altijd even duurzaam is), is het ook mogelijk om voor koffiebekers te kiezen van minder belastend materiaal. Laat bijvoorbeeld papieren koffiebekers bedrukken. Dit is duurzamer dan plastic en ook nog eens een goede manier om voor meer naamsbekendheid te zorgen. Zeker als je ook klanten op kantoor ontvangt. 

Minder papier 

Op een gemiddeld kantoor wordt heel wat papier gebruikt. In de meeste gevallen zelfs onnodig veel. Soms wordt papier zelfs zonder pardon weggegooid. En dat terwijl het nog prima voor andere dingen gebruikt kan worden. Maak daarom je medewerkers bewust van hun verbruik en geef tips om dit te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan dubbelzijdig printen en enkel printen als dit absoluut noodzakelijk is. Probeer ook te voorkomen dat papieren zonder pardon worden weggegooid. Als er een verkeerde afdruk is gemaakt, kan deze nog prima dienen als bijvoorbeeld een notitieblaadje. Bewustzijn creëren is de eerste stap naar een duurzamer kantoor. 

Stimuleer flexibel werken 

Thuiswerken is sinds de coronacrisis enorm populair geworden. Het biedt dan ook veel voordelen. Zowel voor de werkgever als de werknemer. De werknemer is in staat om een betere balans te vinden tussen werk en privé en zoveel mogelijk de eigen uren in te delen. Bovendien scheelt het veel reiskosten. Voor de werkgever biedt dit ook de mogelijkheid om met minder werkplekken uit te komen. Hierdoor is een groot bedrijfspand minder snel nodig en wordt er ook minder energie verbruikt. Dit biedt dus zowel financiële voordelen als voordelen voor het milieu.

Share.

About Author

Leave A Reply