Voorkom burn-out klachten door te kiezen voor werk waar je blij van wordt 

0

Joinuz is een mensgericht detacheringsbureau dat professionals matcht met banen die echt bij ze passen. De mensen van Joinuz hebben daarbij de missie om mensen gelukkig te maken en gezond te houden. Bij het eigenzinnige detacheringsbureau vind je dynamische overheidsvacatures, mooie functies in de zorg en interessante gemeentebanen. Stuk voor stuk branches waarbinnen je iets voor je medemens kunt betekenen, waar geen werkdag hetzelfde is en waarbij je elke dag met een voldaan gevoel naar huis gaat. Belangrijke factoren, aangezien cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) aantonen dat jaarlijks zeventien procent van de beroepsbevolking in Nederland burn-out klachten en symptomen ervaart. In dit blog belichten we hoe je mentaal en lichamelijk vitaal blijft met werk waar je blij van wordt.

Burn-out klachten voorkomen 

De huidige werkzame beroepsbevolking bestaat uit ongeveer 8,3 miljoen mensen. Dit betekent dat zo’n 1,3 miljoen werkenden te maken hebben met burn-out gerelateerde klachten. Burn-out is de psychologische term voor het gevoel opgebrand te zijn en geen motivatie en energie meer te hebben voor de dagelijkse bezigheden. Werkstress is de grootste boosdoener bij het veroorzaken van deze klachten. Veel mensen wachten te lang met het zoeken van hulp, terwijl een burn-out is te voorkomen. Dit is te verklaren doordat zij een gevoel van schaamte of een gevoel van falen ervaren. Als je weet hoe je jouw fysieke en mentale conditie op peil kunt houden en wat de symptomen zijn, is het mogelijk om een burn-out af te wenden. Het is belangrijk dat je werk doet dat bij je past als het gaat om een burn-out in combinatie met werkgerelateerde factoren. 

Overbelasten van lichaam en geest

Het te hard en te lang overbelasten van lichaam en geest is brandstof voor een burn-out. Deze stoornis wordt ervaren als voortdurend in een te hoge versnelling staan, waardoor je batterij leeg raakt. Het ontstaan van een burn-out is vaak te wijten aan een combinatie van werk en privé. Er is sprake van een verstoorde relatie tussen belastbaarheid en belasting op de werkvloer. Als de behoefte en/of capaciteiten van een persoon en de aard van het werk/samenstelling van het team te veel verschillen, ontstaat onevenwicht. Deze onbalans kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door continu de druk voelen om te presteren, een slechte sfeer op de werkvloer en onduidelijke verantwoordelijkheden op het werk. 

Burn-out symptomen

Symptomen van een burn-out komen geleidelijk opzetten en zijn per persoon verschillend. Burn-out klachten bestaan uit veel piekeren, concentratieproblemen, slecht slapen en voortdurend moe zijn. Ook vindt met regelmaat depersonalisatie plaats: een persoon voelt zich steeds meer afgescheiden van zichzelf en van de omgeving. Hierdoor kan iemand een cynische en negatieve houding ontwikkelen richting mensen in de eigen omgeving, zowel in de privé- als in de werksfeer. Naast mentale en emotionele uitputting ervaren mensen met een burn-out fysieke pijnklachten. Veel voorkomende klachten zijn maagpijn, hoofdpijn en spierpijn. 

Goede werk/privé balans

Je kunt werkgerelateerde issues tegengaan door een beroep uit te oefenen dat bij je past. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te gaan werken bij de overheid, in de gezondheidszorg of in het sociale domein. Issues op het werk vormen immers de katalysator voor een burn-out. Joinuz stelt dit voorop door haar mensen op uiteenlopende manieren te stimuleren om een goede werk/privé balans te vinden en te behouden. Bij het award winning detacheringsbureau vind je vacatures bij maatschappelijke organisaties, overheidsinstanties en binnen de zorg. De functies variëren van beleidsadviseur en schuldhulpverlener tot verpleegkundige. Jouw wensen worden voor een aanstelling als uitgangspunt genomen en Joinuz zoekt hier een passende opdracht bij. Zo is de kans het grootst dat jij perfect op je plek komt te zitten. Oriënteer je dus snel op jouw ideale baan en voorkom het risico dat je een burn-out krijgt. 

Share.

About Author

Leave A Reply