Hoe bouw je zelf een kast van steigerbuizen?

0

Het zal je niet ontgaan zijn dat meubels van steigerbuizen al jaren ontzettend populair zijn, en niet voor niets. Ze zijn gemakkelijk te maken en geven je interieur een hele stoere, eigentijdse look. Bovendien zijn het hele basic meubels en zijn ze dus gemakkelijk te combineren met allerlei verschillende accessoires, wat je stijl ook is. Voor wie zelf aan de slag wil met het maken van meubels van steigerhout en steigerbuizen hebben we hier de beste tips verzameld.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het allerbelangrijkste aan een kast van steigerbuizen bouwen is de voorbereiding. Je moet heel secuur opmeten hoe groot het meubel moet worden en hoe lang dus alle onderdelen moeten worden. Meet desnoods de ruimte op waar het meubel moet komen te staan en plak dit gedeelte met papieren tape op de grond af. Dit doe je om in te kunnen schatten hoe groot het meubel wordt en of het in verhouding staat tot de ruimte. (Dit is overigens altijd een goed idee als je een nieuw meubel wilt kopen, want afmetingen zijn lastig in te schatten.) Pas daarna ga je de verschillende onderdelen op maat maken.

In welke volgorde maak je je steigerhout meubel?

Het slimst is om onderaan te beginnen en dan naar boven te werken. Als je namelijk de hele bovenzijde van de kast af hebt dan zit al het gewicht bovenin, terwijl het steigerhout meubel nog niet stabiel is. Je wilt niet de kans lopen dat het omvalt, en dus kun je beter onderaan beginnen, als het tenminste een hoge kast betreft. Als je een tv-meubel of bijzettafeltje maakt met steigerhout dan maakt het natuurlijk niks uit.

Koop liever teveel dan te weinig buiskoppelingen

Er is niets zo vervelend dan bezig zijn met een meubel bouwen en er halverwege achter komen dat je te weinig onderdelen hebt gekocht. De buiskoppelingen bijvoorbeeld, heb je nodig om de verschillende steigerbuizen aan elkaar te bevestigen. Je kunt ze natuurlijk tellen in je ontwerp, maar stel dat je halverwege besluit om een extra plankje toe te voegen dan kom je onderdelen tekort. Koop er dus liever teveel, want je kunt ze achteraf gewoon terugbrengen. Dit scheelt je veel gedoe tijdens het bouwen van het meubel.

Wat kun je allemaal bouwen van steigerhout?

Nu je weet hoe je de bouw van jouw steigerhouten meubel moet aanpakken zoek je misschien inspiratie betreft wat je er allemaal mee kunt bouwen. Nu, je kunt er natuurlijk net zo creatief mee zijn als je maar wilt, maar over algemeen zie je dit concept het meest als boekenkast. Het leuke eraan is dat je namelijk allerlei verschillende plateautjes kunt bouwen wat een heel creatief effect geeft. Als je daarna ene bijpassend tv-meubel of dressoir wilt dan kan dat natuurlijk ook. Wil je je echt helemaal uitleven met steigerbuizen en steigerhout? Dan kun je er zelfs een bed van maken, een ladder, een speelrek voor de kinderen of een bouwwerk voor je kat. Net wat je wilt, en precies in het formaat dat jij voor ogen hebt. Succes!

 

Share.

About Author

Leave A Reply