Wat is de regelgeving voor vliegen met drones?

0

Vliegen met een drone is helemaal in. Je kunt ze overal kopen en ze zijn in alle soorten maten verkrijgbaar. Een drone is een onbemande helikopter die je met een controller bediend. Je kunt er in huis leuk mee spelen en buiten fantastische opnames mee maken als je er een camera onder hangt. Maar omdat er steeds meer mensen vliegen met een drone is er wet en regelgeving die moet voorkomen dat er ongelukken gebeuren. De boetes en straffen die opgelegd kunnen worden liegen er niet om dus lees de regels goed voor je met een drone de lucht in gaat.

Veel plezier maar pas op!

De meeste drones zijn voor recreatief gebruik. Lekker rondvliegen in je eigen omgeving en mooie foto’s en filmpjes maken van een hoogte. De overheid stelt echter dat een drone niet hoger dan 120 meter boven land of water mag vliegen. Bovendien mag een hobbymatige drone niet zwaarder zijn dan 25 kilogram. En zo zijn er nog meer voorwaarden waaronder je met een drone mag vliegen.

Dit mag niet met een drone

Het klinkt logisch, maar je moet een drone altijd kunnen zien. Dus je mag ook niet in het donker vliegen. Je mag vliegverkeer zoals trauma- en politiehelikopters niet hinderen anders kunnen ze hun werk niet doen. Verder mag je zeker niet overal vliegen met een drone. Onder andere niet boven een mensenmenigte, aaneengesloten bebouwing, rond vliegvelden en industrie en havengebieden. Je mag met een drone met camera best privé opnames maken. Let wel op dat je de privacy van anderen respecteert. Deze regels staan beschreven in de wet voor de privacy.

Voorkomen is beter dan betalen

Mensen die met een drone vliegen en zich niet aan de regels houden worden hard aangepakt omdat het gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Dat kan variëren van een reprimande tot een geldboete van maximaal € 7.800,-! Ook kan je drone in beslag worden genomen.

WA-verzekering afsluiten

Als je een drone recreatief gebruikt is het niet verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Het is wel ten zeerste aan te raden! Wanneer je schade veroorzaakt met je  drone kan de tegenpartij je aansprakelijk stellen voor schade en eventuele verwondingen. Sluit daarom een WA-verzekering af en check heel goed of deze de schade die je met je drone veroorzaakt wel vergoedt. Dat is namelijk niet altijd zo.

Als je een drone zakelijk gebruikt zijn er weer andere regels. Die kun je vinden op de website van de Rijksoverheid.

Share.

About Author

Leave A Reply