Tips & tricks bij het houden van een paard aan eigen huis

0

Denk je er al jaren over om een paard aan eigen huis te houden? Is het eigenlijk altijd al jouw ultieme droom geweest om een eigen paard tot je beschikking te hebben? Of heb je misschien zelfs al een eigen paard, maar huur je op dit moment elders nog een stalruimte? Dan is het hoog tijd om eens de verschillende mogelijkheden te bekijken. Een paard aan eigen huis houden is namelijk heel goed mogelijk. Er zijn zelfs heel veel mensen in de ruitersport die dit doen. Echte paardenliefhebbers weten waar ze over spreken wanneer ze de voordelen van een paard aan eigen huis toelichten. Natuurlijk is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er moet ook het nodige geregeld worden. Daarom vind je hier enkele tips & tricks bij het houden van een paard aan eigen huis.

Laat een paard nooit geheel alleen staan

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat een paard een gezelschapsdier is. Je moet dus niet willen dat het paard helemaal alleen in de stal komt te staan. Doe je dit wel, dan loop je het risico dat het paard vereenzaamt. Je kunt niet de surrogaat voor een paardenvriendje spelen. Dit is niet mogelijk. Voorkom dus dat je paard fysiek en mentaal achteruit gaat en zorg ervoor dat hij altijd een vriendje bij zich heeft. Financieel is dit niet zo’n enorme klap. Natuurlijk moet je een paard kopen en deze verzorgen, maar qua stal, hooiruiven online bestellen of een extra hindernis zal het niet enorm veel extra kosten.

Je kunt er ook voor kiezen om een oud manegepaard op te halen en deze enkele jaren een mooi leven te bieden. Soms mag je deze geheel gratis ophalen, als je ze maar een goed leven schenkt. Zo bespaar je geld én heeft jouw paard een fijn vriendje bij zich.

Vraag een vergunning aan

Voor het bouwen van een stal in eigen tuin ben je verplicht om een vergunning aan te vragen bij de gemeente. Doe dit dan ook altijd ruimschoots van te voren. Al vóórdat je andere spullen aanschaft of plannen maakt. Je wilt straks niet al een paard gekocht hebben, drinkbakken en andere attributen in de schuur hebben staan en er vervolgens achter moeten komen dat je geen vergunning krijgt en alle plannen niet door zullen gaan.

drinkbakken

Hou rekening met vakanties en kosten voor ziekte en verzorging

Als paardenliefhebber vind je het natuurlijk ontzettend fijn om voor jouw eigen paard te zorgen. Bedenk echter wel dat dit ook enorm veel tijd kost. Bovendien kun je dit niet zomaar vergeten. Wanneer je over een eigen paard beschikt en deze ergens anders huisvest, dan is het veel gemakkelijker om eens een dagje weg te blijven of om op vakantie te gaan. Er zijn altijd mensen beschikbaar die voor hem of haar kunnen zorgen. Wanneer je echter het paard in je eigen achtertuin houdt, dan ben jij en jij alleen hoofdverantwoordelijk. Jij draait op voor de verzorging, zowel voor de kosten als op het gebied van tijd. Is er bijvoorbeeld iemand die je kunt inschakelen wanneer je (kort) op vakantie wilt?

Hou er ook rekening met dat een paard ziek kan worden. Dan kunnen de kosten best wel hoog oplopen. Je kunt er voor kiezen om een paardenverzekering af te sluiten, maar ook dat geeft extra kosten. Bedenk daarom goed of dit financieel haalbaar is. Zo voorkom je vervelende situaties wanneer je paard onverhoopt ernstig ziek wordt en je keuzes moet maken.

Share.

About Author

Leave A Reply