Tips om je slaapkamer fris te houden

0

We zijn ongeveer 1/3 van ons leven in de slaapkamer aanwezig. Ons bed wordt gemiddeld 8 uur per dag gebruikt. Geen wonder dat je slaapkamer niet altijd even fris ruikt. Door overmatig transpireren en een hoog vochtniveau kan er een muffe lucht in de slaapkamer ontstaan. Niet alleen onprettig om in binnen te lopen, maar ook voor de gezondheid is dit uiteraard niet wenselijk. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je slaapkamer en beddengoed langer fris te houden. Of je nu over een matras 140×200 beschikt of een enorme boxspring van 240×220, met de volgende tips geniet je altijd van een fris gevoel!

Ventileer voldoende

Wist je dat je in je slaap maar liefst 1,5 tot 2 liter vocht verliest? Dit vocht wordt opgenomen in je matras én in de lucht. Dit merk je bijvoorbeeld aan de condens op je slaapkamerramen na een nacht slapen. Hierdoor kan het vochtgehalte in de slaapkamer zeer hoog oplopen. We weten natuurlijk allemaal dat te veel vocht in huis voor vervelende gezondheidsproblemen kan zorgen. Een vochtige omgeving is immers enorm fijn voor schimmels en bacteriën om zichzelf te vermenigvuldigen. Hierdoor kan jouw weerstand verminderen en kunnen er zelfs luchtwegproblemen ontstaan.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om de slaapkamer voldoende te ventileren. Zet daarom bij het opstaan altijd eerst een raam open. Zorg er bij voorkeur voor dat meerdere ramen tegen elkaar open worden gezet, zodat alle kamers goed kunnen luchten. Zo geniet je van meer schone lucht. Iets wat niet alleen goed is voor de gezondheid, maar ook de nachtrust positief kan beïnvloeden. Vergeet tevens ook niet om minimaal één keer in de maand alle dekbedden ook even te laten luchten. Hang ze buiten op of leg ze voor het raam. Zo voorkom je nare luchtjes.

Verschoon het beddengoed minimaal één keer per week

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Nederlanders hun beddengoed (te) weinig verschonen. Hoewel we de slaapkamer regelmatig een poetsbeurt geven, schiet het wassen van dekbedovertrekken en hoeslakens er nog wel eens bij in. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het wassen van dekbedden, hoofdkussens en matrasbeschermers. Kortom, verandering is noodzakelijk!

Deskundigen adviseren om al het beddengoed minimaal één keer per week te wassen. In de zomermaanden verlang je wellicht iets vaker naar schoon beddengoed, omdat je dan meer transpireert. Was je beddengoed altijd minimaal op 60 graden, zodat huisstofmijt geen kans meer heeft. Vergeet tevens ook niet om je matrasbeschermer en/of molton regelmatig mee te nemen tijdens een grondige wasbeurt. Het wordt geadviseerd om dit ongeveer één keer per maand te doen.

Heb je een synthetische dekbed? Goed nieuws! Ook deze kan gewoon in de wasmachine worden mee gewassen. Vooral voor mensen met een huisstofmijt allergie is het verstandig om dit met enige regelmaat te doen. Huisstofmijt overleeft de hoge temperaturen van de wasmachine namelijk niet. Hierdoor kan jij met een gerust hart gaan slapen en kamp je niet meer met vervelende lichamelijke ongemakken. Door je beddengoed vaker te verschonen ruikt je slaapkamer langer fris en geniet jij van een onbezorgde nachtrust. Slaap zacht!

Share.

About Author

Leave A Reply