Nuttige tips bij het gebruik van smeermiddelen

0

Smeermiddelen worden gebruikt om de wrijvingsweerstand tussen bewegende onderdelen te verminderen. Dit is onder andere noodzakelijk bij machines, werktuigen, mechanische systemen en gereedschappen. Met behulp van de juiste smeermiddelen kan je de wrijving verminderen en daardoor het risico op slijtage beperken. Zo heb je hier langer plezier van en kom je op de lange termijn ook niet voor onverwachte hoge kosten te staan. Een goed smeermiddel is essentieel. Dat weten we. Maar hoe breng je deze eigenlijk aan? Waar moet je op letten? In dit artikel geven we enkele nuttige tips voor een effectieve smering!

Het juiste smeermiddel kiezen

Welk smeermiddel de juiste is zal van meerdere factoren afhankelijk zijn. Denk hierbij voornamelijk aan het product dat je wilt smeren. Er zijn ontzettend veel verschillende smeermiddelen verkrijgbaar: van oliën tot vetten, werkelijk alles is te vinden! Het juiste smeermiddel kiezen is vaak op basis van ervaring en kennis te bepalen. Wanneer je al vaker zelf producten hebt gesmeerd zal deze keuze een stuk eenvoudiger te maken zijn. Als dit echter de eerste keer is, kun je wel wat hulp gebruiken. Vraag daarom altijd advies in een speciaalzaak voor smeermiddelen.

Daarbij is het belangrijk rekening te houden dat de goedkoopste olie niet altijd de beste is. Vaak heb je meer aan het beschermen van jouw product met een inferieure kwaliteit hydrauliek olie.

Houd rekening met de uiterste houdbaarheidsdatum

Veel mensen beseffen niet dat zelfs oliën en vetten een uiterste houdbaarheidsdatum hebben. Ook wanneer deze al tijden in een ongeopende container worden bewaard. De fabrikant zal daarom altijd een uiterste gebruiksdatum doorgeven. Nadat deze datum verstreken is kan de kwaliteit van de motorolie 10w40 niet meer gewaarborgd worden. Daarom moet de uiterste houdbaarheidsdatum altijd door de gebruiker in de gaten gehouden worden. Zo voorkom je dat je olie van een minder goede kwaliteit gebruikt en daardoor de beschikbaarheid van een machine of ander product in gevaar brengt.

motorolie 10w40

Oude smeermiddelen afvoeren

Wanneer je de smeermiddelen ververst, kan het voorkomen dat er nog een oud restje smeermiddel over zal blijven. Het is belangrijk om deze goed af te voeren zodat de vervuilde restjes niet langer in de machine blijven zitten. Let bij het afvoeren van oude smeermiddelen er wel op dat dit op milieuvriendelijke wijze gebeurd. Verpak ze zorgvuldig en voer ze veilig weg. Zo houd je rekening met je omgeving.

Volg de instructies op

Dit lijkt misschien een open deur, maar het zal je nog verbazen hoe vaak mensen vergeten om de instructies te lezen. Werken met compressor olie Olieonline of een ander soort smeermiddel kan echter zeer gevaarlijk zijn als je de instructies niet opvolgt. Om de veiligheid te waarborgen en de olie goed zijn werk te kunnen laten doen is het daarom belangrijk om het instructieboekje goed door te lezen.

Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de fabrikant voor extra hulp. Óf vraag een monteur om met je mee te kijken.

Draag beschermende kleding

Veel smeermiddelen beschikken over irriterende en allergenen stoffen. Daarom is het belangrijk om tijdens het smeren altijd voldoende beschermende kleding te dragen. Vooral handschoenen zijn van essentieel belang. Zo vermijd je direct contact met het middel en voorkom je een nare uitslag of allergische reactie.

Was na het smeren ook altijd zorgvuldig je handen. Zelfs wanneer je handschoenen hebt gebruikt. Zo weet je zeker dat al het smeermiddel verdwenen is. Laat tevens de ruimte waarin je de smering hebt uitgevoerd voldoende luchten.

Share.

About Author

Leave A Reply