Het aanmeten van inlays en steunzolen bij hallux valgus

0

In Nederland kampen miljoenen mensen met voetklachten die veelal houdingsproblemen tot gevolg hebben. Een voorbeeld van een voetaandoening is hallux valgus. Dit is een vrij veel voorkomende aandoening aan de grote teen (hallux) die bij vrouwen vaker voorkomt dan bij mannen. Bij ernstige vormen staat de nagel van de grote teen naar binnen gedraaid. Tijdens het lopen, is het gewricht heel gevoelig en dit gaat meestal gepaard met een stekende pijn in de grote teen. Het is nog niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van een hallux valgus, al lijkt erfelijkheid een belangrijke factor te zijn.

Ook lijkt er een verband te bestaan tussen het dragen van hoge hakken of verkeerd schoeisel en het ontstaan van een hallux valgus. Dit artikel belicht diverse oplossingen voor hallux valgus, zoals het laten aanmeten van steunzolen. Dit kan in belangrijke mate bijdragen aan het verminderen van pijnklachten.

Hoe ontstaat een hallux valgus?

Zoals gezegd, is de precieze oorzaak van hallux valgus nog niet vastgesteld. Waarschijnlijk ontstaat een hallux valgus door verschillende oorzaken. De kans op de voetaandoening is verhoogd:

  • Bij ouderen;
  • Bij vrouwen;
  • Als je een voetafwijking hebt die is ontstaan door reuma, voetproblemen hebt door zwakte van de voetspieren of een aangeboren voetafwijking hebt;
  • Als hallux valgus in de familie zit. Veel mensen hebben er dan vaak al op jonge leeftijd last van;
  • Als je platvoeten of een te korte achillespees hebt en je je voet anders (meer over je grote teen) afwikkelt.

Hallux valgus-operatie

Een hallux valgus kan onder andere worden behandeld door middel van een operatieve ingreep. Bij een hallux valgus-operatie wordt het eerste middenvoetsbeentje dichter tegen het tweede middenvoetsbeentje aan geplaatst. Vervolgens worden de pezen van de grote teen weer op de juiste plaats teruggebracht. Een orthopedisch chirurg maakt eerst een snee aan de zijkant van de voet over de bult, waarna de pezen en botten worden gecorrigeerd. Er zijn uiteenlopende manieren om de pezen en botten van de voet te corrigeren. Op basis van je leeftijd, je dagelijkse activiteiten en met name de ernst van de hallux valgus, wordt vastgesteld welke operatietechniek het beste kan worden ingezet. Als er alternatieven voor een operatie zijn, heeft dat echter vaak de voorkeur. Door veel mensen wordt de operatie als bijzonder pijnlijk ervaren. Daarnaast is het (blijvende) resultaat niet altijd hetzelfde.

Pijnklachten verminderen en verhelpen

Vooral bij een spreidvoet, platvoet of doorgezakte voet, komt er extra druk op de teen te staan. Dat kan scheefgroei in de hand werken. Als de druk op de teen wordt verminderd, kan dat effect worden afgezwakt. Inlays bieden hiervoor een goede oplossing. Deze inlegzooltjes die de voetboog en de binnenkant van de voet ondersteunen, zorgen ervoor dat de druk wordt verdeeld onder de voet. Het is belangrijk dat inlays de juiste ondersteuning bieden. Een ander belangrijke factor is dat de afwikkeling van de voeten niet mag worden beperkt door de inlegzolen. Daarom doe je er verstandig aan om inlays speciaal van jouw voeten te laten aanmeten bij een specialist, zoals een orthopedisch schoentechnicus of een podoloog in Hoorn. Daar ben je ook aan het juiste adres voor steunzolen, die ook bekend staan als individueel aangemeten voetbedden.

Steunzolen corrigeren de voetstand en kunnen pijnklachten verminderen of zelfs verhelpen. De druk onder je voeten wordt door de vormgeving van de zool aangepast aan je voet. Met de juiste combinatie van verhogingen en flexibiliteit, kan de druk op de grote teen worden geminimaliseerd.

Share.

About Author

Leave A Reply