Dit moet je weten als je financieel onafhankelijk wilt worden!

0

Veel mensen hebben de droom om financieel onafhankelijk te worden. Minder werken of eerder stoppen met werken zodat zij meer tijd over hebben om op vakantie te gaan en te doen wat zij leuk vinden. Wil jij ook financieel onafhankelijk worden, maar heb je geen idee waar je precies moet beginnen? In deze blog leggen wij jou uit wat financieel onafhankelijk zijn precies is. Bovendien geven wij jou enkele tips die jou op weg helpen naar financiële onafhankelijkheid. 

Tevens vind je op Luminablog.nl diverse bedrijfsprofielen over verschillende financiële bedrijven. Neem eens een kijkje en wellicht kom je enkele interessante partijen tegen!

Wat is financiële onafhankelijkheid?

Als je financieel onafhankelijk bent zorg jij helemaal zelf voor je inkomsten. Je bent voor je inkomsten dus niet meer van een baan of een werkgever afhankelijk, doordat je een passief inkomen verdient. Dit houdt in dat je maandelijks geld verdient zonder dat je er direct iets voor aan het doen bent. Een passief inkomen kun je bijvoorbeeld verdienen door te gaan beleggen of te gaan investeren in vastgoed. 

De laatste jaren is het onderwerp financieel onafhankelijk worden populairder geworden. Dit komt door FIRE, de beweging genaamd Financial Independence, Retire Early. Deze beweging focust zich op de mogelijkheid om eerder met pensioen te gaan door je lasten te verlagen, je inkomsten te verhogen en het geld dat overblijft slim te investeren. Houd wel in je achterhoofd dat financieel onafhankelijk worden een lang proces is. Tevens moet je er rekening mee houden dat je bepaalde aanpassingen in je levenswijze zult moeten doorvoeren.

De voordelen van financiële onafhankelijkheid

Maar van welke voordelen profiteer je wanneer je financieel onafhankelijk bent? Een belangrijk voordeel is dat je als je financieel onafhankelijk bent, baas bent over je eigen vermogen. Als jij er bijvoorbeeld voor kiest om eerder te stoppen met werken, hoef je geen rekening te houden met opgestelde regels vanuit de overheid of verzekeringsmaatschappijen omtrent pensioenuitkeringen. Je kunt als het ware doen wat jij zelf wilt. 

Bovendien heb jij zelf de regie over je eigen leven. Je bepaalt zelf hoe je werkt, met wie je werkt en voor hoe lang je wilt werken. Salaris is niet langer meer een belangrijke factor in je leven, aangezien je passieve inkomen je uitgaven dekt. Dit betekent dat je meer vrijheid hebt om de dingen te doen die je altijd al hebt willen doen, maar niet hebt durven doen door de risico’s die eraan gebonden zijn. 

Hoe word je financieel onafhankelijk?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er niet één bepaalde manier is om financieel onafhankelijk te worden: “er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden”. Er zijn echter een aantal dingen die jij zelf kunt doen om dit doel op de lange termijn te bereiken. 

Bereken als eerste je jaarlijkse uitgaven, zodat je je benodigde vermogen kunt berekenen om financieel onafhankelijk te worden. Houd hierbij rekening met inflatie. Over het algemeen houden mensen de volgende regel aan: je hebt financiële onafhankelijkheid bereikt als je eenmaal 25 keer je jaarlijkse uitgaven hebt bereikt in je investeringen.

Zorg er daarnaast voor dat je geen schulden meer hebt. De derde tip is om beneden je eigen stand te gaan leven. Zo kun je meer geld opzij zetten voor later. Bedenk voor jezelf waar je op kunt besparen en wat je écht nodig hebt. Tenslotte dien je na te denken over de manier waarop jij een passief inkomen wilt gaan verdienen. Wil jij gaan beleggen, investeren in vastgoed of een side hustle opstarten? Bedenk voor jezelf waar jij je goed bij voelt. 

De conclusie

Wanneer het jouw doel is om financieel onafhankelijk te worden, is het belangrijk dat je onthoudt dat dit een lang proces is waarbij je je levenswijze zult moeten aanpassen. 

Share.

About Author

Leave A Reply