4 tips voor veiligheid op de werkvloer

0

Veiligheid op de werkvloer is ontzettend belangrijk. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar kan grote gevolgen hebben. Zo kan er bijvoorbeeld brand ontstaan of kan een werknemer ernstig letsel oplopen. Het is daarom van belang om je aan de wet- en regelgeving omtrent veiligheid te houden en ervoor te zorgen dat de werknemers ten allen tijde veilig kunnen werken. In dit artikel noemen we aantal tips voor veiligheid op de werkvloer.

Een opgeruimde werkplek

Wist je dat vallen en struikelen bedrijfsongeval nummer 1 zijn? Om incidenten te voorkomen is het belangrijk dat de werkplek opgeruimd en georganiseerd is. Haal ongebruikt meubilair en spullen uit de weg en zorg er bovendien voor dat de vluchtroute altijd vrij is.

Ook kan het geen kwaad om de logistiek van het bedrijf eens goed onder de loop te nemen. Denk na over looproutes en de af- en aanvoer van materialen. Doe regelmatig een test en kijk of er verbeterpunten zijn.

Werkkleding en bescherming

In een veilige werkomgeving mogen werkkleding en bescherming niet ontbreken. Zorg voor helmen, handschoenen, gehoorbeschermers, mondkapjes en voor schoenen met stalen neuzen als dit nodig is. Vervang de beschermmiddelen zodra deze beschadigd raken en zorg dat je altijd extra setjes klaar hebt liggen voor bezoekers.

Controleer apparaten en installaties

Op veel werkplekken krijgen werknemers te maken met elektrische apparaten en installaties. Het is belangrijk om deze apparaten regelmatig te controleren. Dit kan je zelf doen met een installatietester, maar je kunt ook een specialist inhuren. Het best is om een periodieke NEN 3140 keuring te laten doen. Zo weet je direct dat de installaties aan de wet- en regelgeving voldoen.

Goed geïnformeerd personeel

Kennis is macht, maar zorgt ook voor veiligheid. Zorg dat werknemers precies weten hoe ze bepaalde apparaten en installaties veilig moeten gebruiken. Denk ook aan noodsituaties. Weten de werknemers wat te doen in het geval van brand en zijn er mensen binnen het bedrijf opgeleid om eerste hulp te bieden? Uiteraard is het ook belangrijk om te zorgen voor de juiste noodhulpmiddelen op de werkvloer, zoals een brandblusser, goed gevulde EHBO-doos en eventueel een defibrillator. Zorg ervoor dat iedereen op de werkvloer deze hulpmiddelen weet te vinden.

Share.

About Author

Leave A Reply