3 tips om je Nederlands verder te verbeteren

0

Ben je ooit als immigrant naar Nederland gekomen? Of heb je weinig school genoten in je jeugd? Dan is de kans groot dat je soms problemen ervaart met de Nederlandse taal. Dat is ook niet zo gek. De Nederlandse taal kan knap lastig zijn. Bovendien is het ook belangrijk dat je je kennis up-to-date houdt. Er vinden regelmatig wijzigingen plaats. Denk alleen maar eens aan het verschil tussen de oude en de nieuwe spelling. Je Nederlands op peil houden is dus niet alleen belangrijk voor wie Nederlands niet de moedertaal is. Dit is voor ons allemaal van belang. 

Maar hoe zorg je ervoor dat je taalkundig sterk blijft? Dat je de Nederlandse taal goed beheerst? Dat kan alleen maar door er extra aandacht aan te besteden. In dit artikel geven we drie tips om je Nederlands verder te verbeteren. 

1. Volg Nederlandse lessen 

De beste manier om de taal snel onder de knie te krijgen en je bestaande kennis te verbeteren is door les te volgen. Schrijf je bijvoorbeeld in bij www.ste.nl en volg professionele Nederlandse lessen. Hierbij wordt de focus niet alleen op het spreken, maar ook op het schrijven en lezen gelegd. Scherpere hersenen krijg je nou eenmaal ook door te leren. Gelukkig zijn er tal van cursussen die je kunt volgen. 


Wist je dat het verbeteren van de Nederlandse taal ook invloed kan hebben op jouw kennis in andere talen? Het is een feit dat mensen die meertalig worden opgevoed, vaak ook beter in staat zijn om andere talen op te pikken. 

Houd er rekening mee dat sinds de nieuwe wetgeving van 1 januari 2022 alle immigranten in Nederland verplicht Nederlands op B1-niveau moeten beheersen. Dit is nodig om hun inburgering compleet te maken. Op die manier hoopt de overheid immigranten te helpen bij het inburgeren en hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. 

2. Meer lezen 


Merk je dat je Nederlands door de jaren heen achteruit is gegaan? Je kunt het spreken en je begrijpt een hoop, maar tegelijkertijd is je spelling minder geworden en zijn sommige woorden niet meer bekend. Dat is ook helemaal niet zo gek. Er kan veel veranderen in een paar jaar. Bovendien moet je ergens tijd in blijven investeren. Als je weinig met de taal doet, is de kans ook groot dat dit achteruit zal gaan. 

Een goede manier om je kennis te verbeteren is door meer met de Nederlandse taal in aanraking te komen. Probeer bijvoorbeeld veel meer te lezen. Tijdens het lezen leer je nieuwe woorden en herken je grammatica- en spellingregels. Hoe meer je iets doet, hoe makkelijker het wordt.

3. Zoek het op! 

Twijfel je over een bepaalde spelling? Of weet je niet goed hoe een spreekwoord gaat? Dan is het een goed idee om dit soort vragen op te zoeken. Google is hierbij je beste vriend. Hoe vaker je iets opzoekt, des te groter de kans dat de informatie ook echt blijft hangen. Let wel op dat je enkel betrouwbare bronnen gebruikt. 

Share.

About Author

Leave A Reply