Waarom is bakpoeder zo belangrijk tijdens het bakken?

0

De werking van bakpoeder mag niet onderschat worden. Door bakpoeder met de bloem mee te zeven zal de structuur van de cake luchtiger worden en dit geeft een malsere cake. Bakpoeder wordt altijd gebruikt in deeg met veel vetstoffen en suikers. Door het rijseffect dat bakpoeder geeft zal de cake in volume toenemen en een zachtere, luchtige cake maken. Bakpoeder bevat zuiveringszout en een zuur in de vorm van kristallen. Door toevoeging van vocht reageert het zuur en het zuiveringszout op elkaar en vormen zich gasbelletjes die het deeg omhoog duwen als het ware, het volume neemt toe en de structuur wordt minder compact.

Ideale rijsmiddel

Tegenwoordig kun je veel bakmixen kopen die al rijsmiddel bevatten. Hier hoef je dan alleen nog maar ingrediënten als boter, water of melk aan toe te voegen om je beslag te maken, maar als je graag werkt vanaf de basis dan is rijsmiddel onmisbaar. Als je bijvoorbeeld graag werkt met basis tarwebloem, speltbloem of patentbloem dan heb je rijsmiddel nodig om het deeg voor je baksel te laten rijzen. Rijzen is een proces waarvoor je geduld moet hebben. Het duurt, afhankelijk van de hoeveelheid beslag die je hebt gemaakt 1 tot enkele uren voordat het deeg goed is gerezen. Bakpoeder (baking powder) is gemakkelijk toe te passen, het is eenvoudiger te verwerken dan bijvoorbeeld vers gist van de bakker. Bovendien is het langer houdbaar. Wil je weten of je bakpoeder nog goed werkt? Dan raden we je aan om een beetje van het poeder in een kommetje te doen met wat warm water. Als dit gaat bubbelen, dan weet je dat je het nog prima kunt gebruiken.

Wat doet bakpoeder?

Ga je iets maken met deeg of beslag dat moet rijzen voordat je het verder bereidt, dan is bakpoeder het ideale ingrediënt. Je gebruikt 1 tot 4 % bak poeder per kilogram bloem, dit is afhankelijk van je eigen voorkeur en het soort gebak, brood of ander baksel dat je gaat maken. Zet het beslag of deeg na het bereiden op een warme plaats zodat het goed kan rijzen. Dek de schaal af met een theedoek die je een beetje vochtig hebt gemaakt. Laat het deeg met rust, kijk niet iedere vijf minuten of het al verder is gerezen maar doe dit hooguit halverwege de rijstijd een keer. Nadat het deeg voldoende is gerezen kun je het verder bereiden of gaan bakken.

Baktotaal Bouwhuis

Nu je alles hebt geleerd over wat je moet weten over bakpoeder, wil je denk ik direct aan de slag met het bereiden van de lekkerste recepten, die bakpoeder gebruiken! Bij Baktotaal Bouwhuis beschikken ze over heel veel verschillende soorten bakpoeder, zo hebben ze voor ieder wat wils. Wil je meer weten? Bezoek dan snel hun website!

Share.

About Author

Leave A Reply