Chocolade is een mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Rauwe cacao heeft een hoog gehalte aan antioxidanten die een positief effect op de bloedvaten hebben. De stoffen theobromine en cafeïne in chocolade hebben een opwekkend effect, maar dat is zwakker dan het effect van koffie. Chocolade bevat ook stoffen die de stemming kunnen verbeteren, maar in zo’n lage concentratie dat het effect niet meetbaar is. Maar hoe wordt chocolade precies gemaakt? En wat zijn de gezondheidseffecten van het eten van chocolade? Dat lees je in deze blog.
Productie chocolade
Cacaopoeder wordt gemaakt uit de zaden van de cacaoboom. Bonen worden gefermenteerd en daarna in de zon gedroogd en in de fabriek gebrand en gemalen. Zo ontstaat een dikke vloeibare cacaomassa. De cacaoboter wordt uit de cacaomassa geperst en de overgebleven droge koek wordt gemalen tot cacaopoeder. Chocolade wordt gemaakt door cacaopoeder te mengen met cacaoboter en suiker. Aan dit mengsel kunnen nog andere ingrediënten worden toegevoegd, zoals melkpoeder, noten, vruchten of smaakstoffen. Na het mengen van cacaopoeder, cacaoboter en suiker wordt de chocolademassa nog 12 uur tot 4 dagen lang op 80°C gekneed in een verwarmde trommel. Daarna wordt het in vormen gegoten wat de vorm van de welbekende chocoladereep oplevert.
Gezondheidseffecten
In chocolade zitten flavanolen. Flavanolen zijn antioxidanten, die weefselschade voorkomen en mogelijk het risico op kanker en hart- en vaatziekten kunnen verlagen. Bittere en extra bittere chocolade heeft een hoog gehalte aan flavanolen. Tijdens het branden van de cacaobonen en het bereiden van chocolade gaat meer dan de helft van de flavanolen verloren. ‘Rauw cacaopoeder’ en ‘rauwe chocolade’ heeft daarom een veel hoger gehalte aan flavanolen.
Onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks innemen van meer dan 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect heeft op de elasticiteit van de bloedvaten. Dit komt neer op 10 gram extra bittere chocolade, of 2,5 gram rauwe cacaopoeder. Ook zijn in onderzoek mensen die chocolade eten vergeleken met mensen die geen chocolade eten. Mensen die chocolade eten hadden minder hart- en vaatziekten.
Puistjes
Veel mensen met acne (puistjes) zijn van mening dat chocolade acne erger maakt. In wetenschappelijke studies wordt geen verband gevonden tussen de hoeveelheid chocolade en de frequentie of ernst van acne.
Candyonline.nl
Ben jij na het lezen van deze blog ook ineens toe aan een enorme reep chocolade? Neem dan snel een kijkje op de website van CandyOnline! Daar kun je allerlei diverse merken, vormen, soorten en smaken chocolade kopen. Naast chocolade nog opzoek naar ander snoepgoed? Ook dan ben je bij CandyOnline aan het juiste adres!